Moon Add to Collection
Μοιράσου την

Φεγγάρι (2009)

Moon

Σύνολο: 2.9/5 (81 ψήφοι)

Λίγο πριν ολοκληρώσει τη τριετή αποστολή του στο Φεγγάρι, ένας αστροναύτης έρχεται σε επαφή με τον κλώνο του. Φιλοσοφημένο Sci fi, του Duncan Jones.

Recommend MoonΠρότεινε την Watchlist Πρότεινε αλλαγές
  • Ανά σελίδα
  • Ταξινόμηση

Επιστημονική Φαντασία Ανθρωποκεντρικού Χαρακτήρα

πριν από πάνω από 2 χρόνια

Άπταιστο κινηματογραφικό ντεμπούτο η ταινία του Duncan Jones (γιος του αδικοχαμένου David Bowie) η οποία παραμένει ένα αξιοσημείωτο πόνημα τόσο του ανεξάρτητου κινηματογράφου όσο και του είδους επιστημονικής φαντασίας. Το Moon παρά το διαστημικό σέττινγκ στο οποίο εδράζεται ο πρωταγωνιστής περιστρέφεται γύρω από αμιγώς ανθρώπινους προβληματισμούς τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Καταπιάνεται συνεπώς με την επιβεβλημένη μοναξιά, την χωρική απομόνωση, την φυσική και ψυχική απόσταση από τους ομοίους αλλά και την αντιμετώπιση του εαυτού μας. Σε ένα ευρύτερο επίπεδο ανάλυσης καταπιάνεται με ουσιώδη ζητήματα που θα μας απασχολούν και μελλοντικά, όπως η ηθική έκπτωση της Ανθρωπότητας που καταφεύγει στην επιπόλαιη λύση της ανθρώπινης κλωνοποίησης, ενώ συνάμα διερευνά το κεντρικό ζήτημα της σχέσης ανθρώπου-μηχανής, αφού στην προκειμένη ο πρωταγωνιστής συναναστρέφεται μονάχα με το ρομπότ (προικισμένο με τεχνητή νοημοσύνη) Γκέρτυ. Με τις αναφορές στις κλασσικές ταινίες του είδους να δίνουν και να παίρνουν, με αποκορύφωμα την αναφορά στο ιστορικό 2001: A Space Odyssey το Μοοn είναι μια αξιομνημόνευτη, βαθιά στοχαστική ταινία χωρίς πολλές φανφάρες και δίχως συγκλονιστικά sfx καθώς ο βασικός και πρωταρχικός της στόχος είναι η σκιαγράφηση της ανθρώπινης φύσης αντιμέτωπη με καίρια και αμφιλεγόμενα ζητήματα της εποχής μας τα οποία θα συνεχίσουν να μας αφορούν και να μας βασανίζουν στο προσεχές μέλλον. Δεν είναι η κλασσική ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι μια σιωπηλά δυναμική και καθηλωτική ταινία που ανταμείβει τον ανήσυχο θεατή.

Πρέπει να συνδεθείς για να προσθέσεις σχόλιο!

Να περάσει ο επόμενος

πριν από πάνω από 4 χρόνια

Αν περιγράψεις το στόρι της ταινίας σε 10 ανθρώπους οι 9 θ αποφύγουν να την δουν. Μια ταινία που μέσα από μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και με συντροφιά ένα ρομπότ καταφέρνει να μας γεμίσει με συναισθήματα. Χωρίς να το θέλει ο θεατής οδηγούμενος από τις σκέψεις του πως θα ήταν εκείνος αν βρισκόταν σε μια ανάλογη κατάσταση αρχίζει να βιώνει νοητικά τις ανάγκες και τα συναισθήματα που βιώνει ο πρωταγωνιστής της ταινίας σαν να ήταν εκείνος πρωταγωνιστής. Κούραση , προσμονή να ξαναβρεθεί με αγαπημένα πρόσωπα, η ανάγκη να διατηρηθεί σε σωματική διανοητική και ψυχική ισορροπία κάτι που φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο βάση του χρόνου που έχει παραμείνει σε απομόνωση, θα μπορούσε να ήταν μια διαστημική «Λάμψη» αλλά ο σκηνοθέτης έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στο δραματικό και στο ηθικό μέρος και έσβησε την υποψία θρίλερ που αρχικά φάνταζε στα μάτια του θεατή σαν η πιο φυσιολογική εξέλιξη. Ο Sam Rockwell ανάλαβε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα να κρατήσει όλο το βάρος της ταινίας και τα κατάφερε εξαιρετικά. Το τραγούδι το ξυπνητηριού είναι ταυτόχρονα σαρκαστικό και αλληγορικό και η κατάσταση του πρωταγωνιστή όταν αρχίζει να καταρρέει σωματικά μοιάζει μ’ εκείνης της Ντόλλυς του κλωνοποιημένου προβάτου κατά το τέλος της ζωής της

Πρέπει να συνδεθείς για να προσθέσεις σχόλιο!

  • Ανά σελίδα
  • Ταξινόμηση
Γράψε μια κριτική για το Φεγγάρι (2009)

Πρέπει να συνδεθείς για να γράψεις κριτική!

Πρέπει να συνδεθείς για να προσθέσεις σχόλιο!

0
Κατανομή Ψήφων
  • 6
  • 25
  • 32
  • 11
  • 7
Ανήκει στις συλλογές
Synh8eis-ypoptoi-1995
To-koyrdisto-portokali-1971
Seven-1995

Loved ones

Περιέχει 105 ταινίες

Σύνολο: 4.2/5 (15 ψήφοι)

Panagiotis Ntolas πριν από σχεδόν 8 χρόνια

Synh8eis-ypoptoi-1995
H-ekth-ais8hsh-1999
Xypmhma-ston-efialth-1990

Movies with unexpected endings

Περιέχει 35 ταινίες

Σύνολο: 3.8/5 (17 ψήφοι)

Panagiotis Ntolas πριν από σχεδόν 8 χρόνια

Sympa8eia-gia-ton-kyrio-ekdikhsh-2002
Il-divo-2008
To-tsekoyri-2005

movies i've seen

Περιέχει 2521 ταινίες

Σύνολο: 4.0/5 (73 ψήφοι)

Georgia Katsari πριν από πάνω από 7 χρόνια

Σχετικές Ταινίες
The Green Mile

Το Πράσινο Μίλι (1999)

Δραματική, Φαντασίας

Σύνολο: 4.4/5 (3283 ψήφοι)
Man on the Moon

Άνθρωπος στο Φεγγάρι (1999)

Δραματική, Βιογραφία

Σύνολο: 3.4/5 (196 ψήφοι)
The Notebook

Το Ημερολόγιο (2004)

Δραματική, Ρομαντική

Σύνολο: 4.1/5 (1476 ψήφοι)

Είδατε πρόσφατα Καθαρισμός ιστορικού