- Ανά σελίδα
- Ταξινόμηση
Licorice Pizza (2021)
Billy Fragkos πριν από περίπου ένα χρόνο
Μπορείς να κατηγορήσεις τον Πολ Τόμας Άντερσον για ηθική/κοινωνική ανευθυνότητα (αν όντως πιστεύεις πως ένας καλλιτέχνης οφείλει να είναι ηθικά/κοινωνικά υπεύθυνος) που επέλεξε την προβοκατόρικη –για τα στάνταρ της πραγματικής ζωής- αλληλεπίδραση ανάμεσα σε μια 25χρονη νεαρή κι ένα 15χρονο έφηβο, προκειμένου να αποδομήσει και να διασκεδάσει με τα μοτίβα και τα κλισέ μιας 30s-40s παλιομοδίτικα κλασικής, σκρούμπολ ρομαντικής κωμωδίας, αλλά είναι απόλυτα ειλικρινής για το είδος του φιλμ που θα παρακολουθήσεις ήδη από την πρώτη σεκάνς στο σχολείο, ήδη από το εναρκτήριο πλάνο και την πρώτη (το ολοφάνερο κλείσιμο ματιού στο «American Graffiti» του Τζορτζ Λούκας) από το τεράστιο πλήθος κινηματογραφικών αναφορών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν (άλλες ως λιγότερο κι άλλες ως τόσο προφανείς που δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις μόλις τις εντοπίσεις) σαν τεχνικές αποστασιοποίησης (η ταινία δεν ξεχνά ποτέ πως είναι… μια ταινία), μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους όπου για πρώτη φορά σε ταινία του θα δείξει τους χαρακτήρες του έργου μαζί με τους ηθοποιούς που τους υποδύθηκαν. Η έναρξη και το κλείσιμο, άλλωστε, της ταινίας είναι σχεδόν πανομοιότυπα ως προς το πώς αφήνουν το σινεμά να εισβάλλει στην πραγματικότητα, που εξ ορισμού δεν είναι πραγματικότητα αλλά αυτό που μια ταινία μας ορίζει ως την πραγματικότητα, και παρουσιάζοντας όλη την ιστορία μέσα από τα μάτια των δύο κεντρικών χαρακτήρων (δεν υπάρχει σκηνή όπου να μη βρίσκεται ένας τους ή και οι δύο) αυτόματα γίνεται η δική τους ιστορία και μετατρέπεται σε μια θαυμάσια άσκηση κινηματογραφικής αντίληψης ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι, με την αφήγηση να κυλά γρήγορα σα νερό διότι τα νιάτα κυλούν ακριβώς έτσι και να μοιάζει σε στιγμές χαοτική γιατί η νεανική ζωή είναι ένα μικρό χάος από μόνη της. [Τεχνική της "αναξιόπιστης" αφήγησης: η ταινία παρακολουθείται ως ένα φθαρμένο από το χρόνο άλμπουμ θολών αναμνήσεων (αν το καλοσκεφτείς, ολόκληρα κομμάτια της ταινίας δε βγάζουν καν νόημα με ρεαλιστικούς όρους ανάγνωσης)].
Μπέρδεψαν τους Anderson στα Οσκαρ
Chrisa F πριν από περίπου ένα χρόνο
Δεν είμαι φαν του συγκεκριμένου σκηνοθέτη, ποτέ δεν με τράβηξε κάποια ταινία του. Το ίδιο και η συγκεκριμένη, από το τρέιλερ; Την αφίσα; Δεν με έπειθε. Πήγα για χατήρι. Αρχικά, βαρέθηκα... Μεγάλη, ανούσια, με πολλές σκηνές που θα μπορούσαν να λείπουν. Αλλά το μεγαλύτερο αγκάθι για μένα είναι το "ρομάντζο" ανάμεσα σε μια 28χρονη και έναν 15χρονο. Σε μια εποχή που παλεύουμε με την παιδοφιλία και την παιδεραστία, ο σκηνοθέτης επιλέγει να ωραιοποιήσει μια τέτοια σχέση. Και αν σε όλη την ταινία η ενηλικη κρατιέται, στο τέλος "υποκύπτει" στον 15χρονο! Με θύμωσε, με εξόργισε δηλαδή η παρουσίαση αυτης της σχεσης. Τι σκ@τ@ δηλαδή, είναι της μόδας τα ανήλικα και οκ, ας φτιάξουμε ένα τέτοιο ταινιάκι; Νοσταλγικό και ρομαντικό και #&$((*!;;;;! Και κανείς δεν ενοχλείται; Σε κάποιο σημείο η 28χρονη αναρωτιέται "είναι φυσιολογικό να βγαίνω με 15χρονα;" ΟΧΙ, δεν είναι φυσιολογικό, ούτε να βγαίνεις μαζί τους, ούτε να τα φτιάχνεις μαζί τους
Πρέπει να συνδεθείς για να προσθέσεις σχόλιο!
- Ανά σελίδα
- Ταξινόμηση
Πρέπει να συνδεθείς για να προσθέσεις σχόλιο!
1000+1 movies u must see before u die
Περιέχει 959 ταινίες
Ειρήνη T. πριν από πάνω από 5 χρόνια
2021 Watchlist/Wishlist
Περιέχει 94 ταινίες
Billy Fragkos πριν από περίπου 2 χρόνια
2021 Favorites: A God-awful Small Affair
Περιέχει 16 ταινίες
Billy Fragkos πριν από περίπου ένα χρόνο
Billy Fragkos πριν από περίπου ένα χρόνο
[SPOILERS] Αρχίζοντας λοιπόν την ανάγνωση της ταινίας υπό αυτό το πρίσμα, αποκτά επιπλέον λόγο η απόφαση του Άντερσον να καθορίσει τον Γκάρι και την Αλάνα ως δύο “παρθένους” [=(σεξουαλικά) αθώους] κινηματογραφικούς χαρακτήρες [(αναφέρθηκα πριν κυρίως στην Αλάνα, αλλά και ο Γκάρι είναι ένας τυπικά πιντσονικός χαρακτήρας, ένας έφηβος που συμπεριφέρεται σαν ενήλικας, ένα καυλωμένο «παιδί των λουλουδιών» -κάνει το σήμα V στην Lucy λέγοντας “peace and love, baby”- που θέλει να κάνει καριέρα επιχειρηματία (=70s καπιταλισμός), ένα έντονα σεξουαλικό ον που όμως είναι σε θέση να κρατήσει τις ορμές του όταν η ευκαιρία του δίνεται απλόχερα στην τρομερή σκηνή υπό τους ήχους του «Let Me Roll It»] , να επιλέξει τον πολιτικό Τζόελ Γουάκς (υπαρκτό πρόσωπο με σταδιοδρομία στην Καλιφόρνια των 70s που ήταν πράγματι κρυφά ομοφυλόφιλος αλλά δεν είχε ρομαντικό δεσμό τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη) ως τον τελευταίο σταθμό στο ταξίδι της Αλάνα στον κόσμο των ενηλίκων και τον χαρακτήρα του Μάθιου όχι μόνο ως τη “θηλυκή” παρουσία των ομοφυλοφιλικών του σχέσεων αλλά και ως την πλέον τραγική φιγούρα της ταινίας. Ο Άντερσον βλέπει τον Γουάκς (=πολιτική) ως την κορυφή της αμερικανικής κοινωνικής πυραμίδας, συνεπώς αν δεν μπορεί εκείνος να εμπνεύσει την Αλάνα πως αυτός ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος και να την πείσει να εγκαταλείψει οριστικά την 60s φαντασίωση της παιδικής αθωότητας, κανείς δε θα τα καταφέρει. Συμβολίζει όλους εκείνους τους πολιτικούς που ενώ έταξαν και υποσχέθηκαν, γαμήσανε (κυριολεκτικά Γουάκς -> Μάθιου) και κατόπιν προδώσανε την Αμερική στην αρχή των 70s (με έναρξη αφύπνισης το σκάνδαλο Γούοτεργκεϊτ) οδηγώντας την σε μια απότομη ενηλικίωση (ο Γουάκς λέει στον Μάθιου “you need to grow up”) αφού στο μεταξύ έχασε οριστικά κι αμετάκλητα την παρθενιά της, η επιστροφή στην αθωότητα είναι πλέον αδύνατη. Ο Άντερσον δεν είναι αφελής, γνωρίζει καλά πως οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν έγιναν ξαφνικά κακοί στα 70s (η ατάκα του Μάθιου “όλοι ίδιοι δεν είναι;”), αλλά εύχεται η Αμερική να μπορούσε έστω κι έτσι να επιστρέψει στην ανεμελιά των 60s, όπου σχεδόν κανείς δεν είχε ακόμη πάρει χαμπάρι το τί θα ακολουθήσει. Για αυτό και χαρίζει στην Αλάνα την ύστατη ευκαιρία για λύτρωση κι απόδραση στην παιδική αθωότητα, δίνοντας έτσι στο φινάλε της ταινίας όχι μόνο μια αισιόδοξη, αλλά και βαθιά μελαγχολική διάσταση, διότι ξέρει πως μετά και την οριστική λήξη των τίτλων τέλους, η Αμερική θα την κάνει τελικά την οδυνηρή μετάβαση στη σκληρή πραγματικότητα.
Billy Fragkos πριν από περίπου ένα χρόνο
[SPOILERS] Έχεις κάθε δικαίωμα να νιώθεις μπερδεμένος ή απογοητευμένος που αυτή η ταινία διαδέχτηκε το «Phantom Thread», ένα έργο το οποίο μιλούσε για μια twisted ρομαντική ιστορία η οποία μπορούσε να βρει ανταπόκριση στης ανθρώπινες σχέσεις της πραγματικής ζωής. Το «Licorice Pizza», από την άλλη, μπορεί να ληφθεί ως μια “απάντηση” στο «Once Upon a Time… in Hollywood», αν η ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο έδειξε τη δύναμη του σινεμά να επεμβαίνει στην ανθρώπινη Ιστορία και να αλλάζει τον ρου της (ακόμη κι αν μετά τους τίτλους τέλους, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει) η ταινία του Άντερσον δείχνει τη δύναμη του σινεμά να κάνει το πιο απίθανο love story πραγματοποιήσιμο (ακόμη κι αν μετά τους τίτλους τέλους, ο τύπος ανθρώπινης αλληλεπίδρασης που χρησιμοποιείται ως το βασικό πρόσχημα θα εξακολουθεί να είναι λάθος ή ανήθικος ή ό,τι πιστεύει ο καθένας). Πέρα λοιπόν από το ρομαντικό κομμάτι (που αποτελεί και το επιφανειακό επίπεδο) και το κοινωνικοπολιτικό (που προσφέρει μια ακόμη ισχυρότερη και πλουσιότερη ανάγνωση), το «Licorice Pizza» μιλά για τη νεανική απόδραση και την επιθυμία να μείνεις παιδί για πάντα [και από τη στιγμή που ο ενήλικος Άντερσον (το φιλμ μπορεί επίσης να ιδωθεί ΚΑΙ ως μια ανοιχτή συζήτηση –και τελική συμφιλίωση- με το νεαρό εαυτό του και την πρώιμη φάση της φιλμογραφίας του) σίγουρα αισθάνεται κοντύτερα στην Αλάνα παρά στον Γκάρι, γιατί μοιράζεται την ίδια αγωνία για το γεγονός πως ηλικιακά μεγαλώνει, μου δίνεται μια ακόμη εξήγηση γιατί η Αλάνα είναι εκείνη που λέει σε voice-over «Σ’ Αγαπώ» στο τέλος].
Billy Fragkos πριν από περίπου ένα χρόνο
[SPOILERS] Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τί συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του Άντερσον (η τέχνη άλλωστε είναι και θα είναι πάντοτε μια υποκειμενική εμπειρία), αλλά έχω την έντονη πεποίθηση πως κάποιες ή πολλές από αυτές τις σκέψεις βρίσκονταν στο πίσω μέρος του μυαλού του όταν έγραφε αυτό το σενάριο, πεποίθηση που βασίζω αποκλειστικά και μόνο στην πρώτη εισαγωγική σεκάνς της ταινίας –αλλά και πάλι όχι μόνο σε αυτή. Θα έχεις φυσικά πάντα το ελεύθερο να πιστεύεις πως “είναι αυτό που εσύ πιστεύεις ότι είναι”, όπως λέει ουσιαστικά και ο ίδιος μέσα από το στόμα της Ντανιέλ Χάιμ σε μια από τις πολλές σκηνές σπασίματος του τέταρτου τοίχου. Και η ταινία που εγώ πιστεύω πως είναι το «Licorice Pizza», κατέχει επάξια μια θέση ανάμεσα στα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ούτως ή άλλως συναρπαστικής καριέρας του.
Πρέπει να συνδεθείς για να προσθέσεις σχόλιο!