The Big Short Add to Collection
Μοιράσου την

Το Μεγάλο Σορτάρισμα (2015)

The Big Short

Σύνολο: 3.5/5 (81 ψήφοι)

Τέσσερις παρείσακτοι άντρες προέβλεψαν την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας ενώ οι τράπεζες και οι εταιρίες αρνούνταν να παραδεχτούν την αλήθεια. Έτσι, οι τέσσερίς τους, αποφασίζουν να στοιχηματίσουν υπέρ της κατάρρευσης και κατά των κυβερνητικών οργανώσεων, και καταλήγουν να πλουτίσουν. Οσκαρικό οικονομικό δράμα από τον Adam McKay.

Recommend The Big ShortΠρότεινε την Watchlist Πρότεινε αλλαγές
  • Ανά σελίδα
  • Ταξινόμηση

The Big Short

πριν από σχεδόν 7 χρόνια

Φανταστείτε έναν άνθρωπο που κάθε φορά που πρέπει να μιλήσει με το λογιστή του και αυτός αρχίζει να του λέει νούμερα και "ερασιτεχνικούς" οικονομικούς όρους, τότε βάζει μπροστά την τεχνική "χάνομαι στο υπερδιάστημα" έως ότου ακουστεί μία από τις μαγικές φράσεις-λέξεις: "Αυτά...", "Τελειώσαμε...", "Ό,τι χρειαστείς ξαναπέρνα...". Αυτός είμαι εγώ. Φανταστείτε τώρα μια ταινία γεμάτη "προχωρημένους" οικονομικούς όρους, που ασχολείται με την αρχή της οικονομικής κρίσης και μας μιλάει γι αυτή μέσα από τα μάτια άμεσα εμπλεκομένων ανθρώπων και με μικρά διαλείμματα για απλές εξηγήσεις. Αυτό είναι το The Big Short. Φανταστείτε τώρα εμένα, να παρακολουθώ το συγκεκριμένο φιλμ. Τι λέτε; Αποτυχία μάλλον; Όχι! Πέσατε έξω! Το The Big Short είναι ένα απ΄τα πιο ενδιαφέροντα φιλμ που παρακολούθησα τελευταία! Αν μέσα σε όσα γράφω στην πρώτη παράγραφο προσέθετα και το όνομα του σκηνοθέτη - σεναριογράφου της ταινίας, Άνταμ Μακ Κέη, τότε τα πράγματα θα γίνονταν ακόμα πιο περίεργα, καθώς ο Μακ Κέη είναι γνωστός για τις κωμωδίες The Anchorman, The Other Guys και Step Brothers, όλες πολύ μα πάρα πολύ μακριά από το πνεύμα της νέας ταινίας του. Η κωμωδία δεν λείπει από το The Big Short και υπάρχουν στιγμές που πραγματικά γελάς αλλά αυτό που καταφέρνει ο Μακ Κέη μέσα από το σχεδόν ντοκιμαντερίστικο ύφος του φιλμ, είναι να παραδώσει απλά μαθήματα οικονομίας με έναν απλό, κωμικό και σατιρικό τρόπο. Δεν κατανοούμε τα πάντα, εδώ που τα λέμε, καθώς για να καταλάβεις το 100% απαιτείται απόλυτη συγκέντρωση σε όσα γίνονται στην οθόνη αλλά το φιλμ μας κρατά μαζί του μέχρι τέλους, αφού συνηθίσουμε τον διαφορετικό τρόπο κινηματογράφησης. Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί τους πρωταγωνιστές του και τους βάζει πολλές φορές να μιλούν άμεσα στο θεατή εξηγώντας κάποιες λεπτομέρειες ενώ υπάρχουν και τρία μικρά διαλέιμματα, όπου γνωστοί σταρ της εποχής εξηγούν με καυστικό τρόπο μερικά ακόμα οικονομικά... "πράγματα".....Ολόκληρο το κείμενο εδώ http://des-kai-pes.blogspot.gr/2016/01/the-big-short-2015.html

Psylocke_in_japan_-_greg_horn

Maria Larentzaki πριν από σχεδόν 7 χρόνια

019cb05e5a

Nikos Rentzos πριν από σχεδόν 7 χρόνια

11

Andreas Soures πριν από πάνω από 6 χρόνια

Πρέπει να συνδεθείς για να προσθέσεις σχόλιο!

Ο Εφιάλτης των Δανείων (αντι κριτικής)

πριν από πάνω από 6 χρόνια

Οι αγοραστές χάνουν τα σπίτια τους καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια που είχαν πάρει. Τα παίρνουν οι τράπεζες οι οποίες όμως δεν μπορούν να τα πουλήσουν καθώς η αγορά έχει καταστραφεί. Ήταν αυτές που έδωσαν δάνεια «με 0% προκαταβολή και 100% χρηματοδότηση», «χωρίς έλεγχο εισοδήματος, χωρίς ενοχλητικά δικαιολογητικά» όπως έλεγαν τα διαφημιστικά τους σποτ με τα οποία βομβάρδιζαν και μάγευαν τον κόσμο. Και ο κόσμος πείστηκε. Άνθρωποι που δεν είχαν εισόδημα, ακόμα και άνεργοι, πίστεψαν στο –απατηλό- αμερικάνικο όνειρο. Καμία άλλη κοινωνία δεν συνδύασε την απόκτηση μιας κατοικίας με την αναρρίχηση στον ταξικό ιστό και την καταξίωση, όσο η αμερικανική. Οι άνθρωποι αγόραζαν την είσοδό τους σε ένα κόσμο που ήξεραν από την αρχή πως δεν μπορούσαν να πληρώσουν, αλλά τους είχαν πει ότι μπορούσαν να τα καταφέρουν. Τα δάνεια αυτά ονομάστηκαν «τα δάνεια του ψεύτη», λέει γελώντας ο Τζιμ Ροκάκης, Διευθυντής του Δημόσιου Ταμείου του Κλίβελαντ. «Το 73% δεν είχαν καθόλου ή είχαν ελάχιστα τεκμήρια εισοδήματος. «Ρωτούσες κάποιον «πόσα βγάζεις» και σου έλεγε «α, βγάζω 100.000 δολάρια», όχι δεν έβγαζαν! Αλλά εάν δε ζητάς εκκαθαριστικό, αν δε ζητάς τη φορολογική δήλωση, τότε πώς να ξέρεις ότι αυτός ο άνθρωπος ψεύδεται, ε λοιπόν ψεύδονταν!» Δεν το ήξεραν αυτό οι τράπεζες; Εξαπατήθηκαν; Φυσικά και όχι! Όλο αυτό γινόταν εις γνώσιν τους. Αλλά για ποιο λόγο οι τράπεζες να δανείζουν χρήματα σε ανθρώπους που ξέρουν από την αρχή ότι δεν θα τους τα δώσουν πίσω; Για ένα και μόνο λόγο: Για να βγάλουν περισσότερα χρήματα! Και τα χρήματα δεν θα έρχονταν από τα κατασχεμένα σπίτια, αλλά από το χρηματιστήριο της Γουόλ Στρίτ! Με άλλα λόγια, από την στιγμή που οι τράπεζες κατάλαβαν ότι μπορούσαν να βγάλουν πάρα πολλά χρήματα δανείζοντας τον οποιονδήποτε, τότε το παιχνίδι έγινε «δάνεισε όσο περισσότερα μπορείς και μην ανησυχείς αν θα τα πάρεις πίσω». (ΕΞΑΝΤΑΣ)

Πρέπει να συνδεθείς για να προσθέσεις σχόλιο!

Πλούσιοι - Φτωχοί: 1-0

πριν από σχεδόν 7 χρόνια

Μία πολύ αληθινή ταινία με πολύ καλές ερμηνείες και πολύ καλή και έξυπνη σκηνοθεσία από τον σκηνοθέτη των κωμωδιών του κρυόκωλου Γουίλ Φέρελ (Ποιός θα το περίμενε;). Κάποια στιγμή βέβαια ζαλίστηκα με τόσους τραπεζικούς και οικονομικούς όρους, αλλά ευτυχώς είχα τον φίλο μου μαζί (τραπεζικός υπάλληλος) για "διερμηνέα". Αιχμηρότατο το σχόλιο στο τέλος της ταινίας. Δείτε το οπωσδήποτε.

Πρέπει να συνδεθείς για να προσθέσεις σχόλιο!

Το "αριστερό" Hollywood

πριν από πάνω από 6 χρόνια

Το έργο σε κινηματογραφικό επίπεδο παρότι φλύαρο και κουραστικό (πολλές ορολογίες και προσκόλληση στις λεπτομέρειες) κατορθώνει να απεικονίσει με επιτυχία την παράνοια του σύγχρονου καπιταλισμού και του χρηματιστηρίου . Το γρήγορο , επιτηδευμένα ασταθές μοντάζ , οι κομμένες σκηνές ,η αέναη αναπαραγωγή οικονομικών όρων καθώς και η ένταση που διαπερνά κάθε σκηνή καταδεικνύουν με τρόπο μοναδικό το σάπιο , κερδοσκοπικό και απάνθρωπο σύστημα οργάνωσης της οικονομίας πριν το "μπαμ" της Lehman Brothers το 2008. Πάντως παρότι η ταινία είναι απαιτητική στην παρακολούθηση , ο McKay κατορθώνει με παραστατικότητα να απλοποιήσει μέσω εύστοχων παραβολών και παραλληλισμών τους "δύσκολους" για το μέσο θεατή όρους που αναφέρονται. Ο McKay εκπροσωπώντας ,προφανώς , το "αριστερό" Hollywood δεν έχει όρια και φρένα στο να κατακεραυνώνει χωρίς έλεος τα κακώς κείμενα μιας σαθρής και παράλογης πραγματικότητας. Μάλιστα βάζει τα γυαλιά μέχρι και στον Martin Scorcese που πριν από 3 χρόνια απέτυχε να εμβαθύνει με την ίδια επιτυχία στην "αρρώστια" του χρηματοπιστωτικού συστήματος ("Ο λύκος της Wallstreet"). όλη η κριτική στο http://kritikhcin.blogspot.gr/2016/05/the-big-short-35.html )

John-wick-1-featured

γιαγκος δρακος πριν από πάνω από 6 χρόνια

9323979f48

θοδωρής Λ. πριν από πάνω από 6 χρόνια

Πρέπει να συνδεθείς για να προσθέσεις σχόλιο!

Θα μπορούσε να είναι πιο σύντομη

πριν από πάνω από 6 χρόνια

Αρκετά καλή ταινία...και από τις λίγες που δείχνουν την άλλη μεριά της "τέλειας Αμερικής" ...αλλά θα προτιμούσα να ήταν πιο σύντομη. Ναι λίγο "βαριά" λόγω του θέματος της....χρειάζεται ισως και να ψαχτείς για να την κατανοήσεις πλήρως...αλλά σίγουρα καταλήγεις σε συμπέρασμα.Πρέπει να την δείτε

Πρέπει να συνδεθείς για να προσθέσεις σχόλιο!

  • Ανά σελίδα
  • Ταξινόμηση
Γράψε μια κριτική για το Το Μεγάλο Σορτάρισμα (2015)

Πρέπει να συνδεθείς για να γράψεις κριτική!

Πρέπει να συνδεθείς για να προσθέσεις σχόλιο!

My_snapshot

Γιάννης Φράγκος πριν από σχεδόν 6 χρόνια

Η οικονομική συνεκδοχή της Νέας Υόρκης θα την χαρακτήριζα. Παλαβό και αφαιρετικό σενάριο, χάρης στο οποίο μαγνητίζεσαι επί δύο ώρες στην οθόνη. Καλή ταινία, αλλά όχι κάτι το σπουδαίο!
269901_2247557512542_3981670_n

Mpampis Pantelis πριν από πάνω από 6 χρόνια

δεν το περιμενα....ενα μικρο διαμαντακι!!!!!!
1-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1(3)

Kozack G. πριν από σχεδόν 7 χρόνια

http://popcorn.gr/movies/14420-%CE%A4%CE%BF-%CE%94%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BF-2015
Smoker

Alex πριν από σχεδόν 7 χρόνια

ποιό είναι το Room ρε παιδιά ;; δεν το βρίσκω στις αναζητήσεις
1-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1(3)

Kozack G. πριν από σχεδόν 7 χρόνια

Το Room ήταν συγκλονιστικό, το Spotlight αρκετά καλό, του έλειπε όμως αυτό το σκηνοθετικό ''κάτι''.
Psylocke_in_japan_-_greg_horn

Maria Larentzaki πριν από σχεδόν 7 χρόνια

Διαφωνώ για το revenant, συμφωνώ για το the big short. Πολύ καλό βρήκα επίσης και το the room. To spotlight όχι τόσο. Εγώ θα θελα υποψήφιο κ το the hateful eight.
1-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1(3)

Kozack G. πριν από σχεδόν 7 χρόνια

Καλό ήταν απλά όχι αριστούργημα. Το Big Short όμως με απορρόφησε.
Psylocke_in_japan_-_greg_horn

Maria Larentzaki πριν από σχεδόν 7 χρόνια

kozack, το revenant δε σ' άρεσε?
Steve_mcqueen_b

Bertrand Russell πριν από σχεδόν 7 χρόνια

Πολύ & πολλά καλά λόγια διαβάζω για την ταινία. Με ψήσατε να την δω..
1-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1(3)

Kozack G. πριν από σχεδόν 7 χρόνια

Παίζει να είναι η καλύτερη φετινή, οσκαρική ταινία.
1b41c12e74

Chrisa F πριν από σχεδόν 7 χρόνια

Από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που έχω δει. Σπάνια βλέπεις καλή ταινία με πολλούς σταρ αλλά αυτή ήταν. Η παγκόσμια οικονομική κρίση μέσα σε 2 ώρες. Και η ατάκα της; "Στο τέλος θα τα ρίξουν όλα στους μετανάστες και τους φτωχούς".
0
Κατανομή Ψήφων
  • 11
  • 42
  • 23
  • 3
  • 2
Ανήκει στις συλλογές
H-ptwsh-2004
Hmerologia-motosikletas-2004
Psahnontas-th-hwra-toy-pote-2004

Watched

Περιέχει 958 ταινίες

Σύνολο: 3.3/5 (20 ψήφοι)

iris cake πριν από σχεδόν 11 χρόνια

Things-we-do-for-love
Disconnect
Parkland

Με την πρώτη ματιά

Περιέχει 2744 ταινίες

Όχι αρκετές βαθμολογίες

sokratis zabetoglou πριν από σχεδόν 9 χρόνια

H-hwra-toy-ayrio-2015
Bales-koypa-2015
O-kos-holms-2015

Ταίνιες του 2015 που θέλω να δω

Περιέχει 97 ταινίες

Όχι αρκετές βαθμολογίες

Dimitra S πριν από σχεδόν 8 χρόνια

Σχετικές Ταινίες
Crazy, Stupid, Love

Crazy, Stupid, Love (2011)

Ρομαντική, Κομεντί

Σύνολο: 3.4/5 (517 ψήφοι)
The Notebook

Το Ημερολόγιο (2004)

Δραματική, Ρομαντική

Σύνολο: 4.1/5 (1507 ψήφοι)
Seven

Seven (1995)

Θρίλερ, Μυστηρίου

Σύνολο: 4.3/5 (2351 ψήφοι)

Είδατε πρόσφατα Καθαρισμός ιστορικού